News

Gandim romaneste

Gandim romaneste

In zilele noastre costumul national romanesc a devenit o sursa de inspiratie in industria modei, atat pentru designerii romani, cat si pentru cei internationali. Desi designurile sunt contemporane si se bazeaza pe o viziune ce foloseste o arie variata de stiluri si metode, de obicei se intorc la tehnici traditionale si motive din folclor, pe care le restilizeazam integrandu-le in spatiul contemporan.Analizand aceste forme de expresie culturala, putem sustine concluzia ca refolosirea acestor motive decorative poate crea piese de efect in moda contemporana. Designeri straini precum Philipe Guillet, un designer francez ce a lucrat cu nume precum Karl Lagerfeld si Jean Paul Gaultier a umplut paginile publicatiilor de profil ci olectia sa "Prejudice" care imprumuta din motivele si simbolurile est europene, in special din unifomele Calusarilor, dansatori de folk romani. Prin numele ales, "Prejudice" , Guillet afirma ca este posibil sa generezi miscari sociale prin intermediul modei. In acest sens, Guillet a privit atat colectia cat si investitia sa in cultura romaneasca cu un aer foarte serios. Varietatea pieselor de inspiratie traditionala si complexitatea motivelor decorative a devenit rapid sursa de inspiratie pentru designeri. Interesul pentru traditiile romanesti se gasesc de asemenea si in randul colectiilor lansate de catre designeri romani.
Satele din Gorj sunt recunoscute pentru unele dintre cele mai frumos decorate costume. Culorile predominante in costumele traditionale din Arad sunt rosu si negru. In maramures arta populara si-a pastrat formele originale si culoarea predominanta este verde. Costumul traditional din Moldova este caracterizat prin simplicitate si sobrietate, paleta fiind adesea redusa la trei culori: rosu, negru si alb, insa si cu prezenta de albastru si oranj (in Nordul Moldovei). Din punct de vedere structural si ornamental, costumul popular creat in zona de munte este unul simplu, cu pliuri si similaritati morfologice (material, broderii si forma) cu cele din Transilvania si Banat. Specific pentru Oltenia sunt culorile vii si broderii de splendoare si somptuozitate a compositiei decorative (fire argintii si aurii, matase, arnica, margele si ciucuri). Un costum de manufactura deosebita este cel traditional Muntenesc, ce se deosebeste in aria sa etnografica, contribuind semnificativ la prezentarea costumului popular ca o forma importanta de creatie traditionala. Varietatea elementelor decorative, culorile rafinae si interpretarile originale a diverselor categorii de motive traditionale au dus la o estetica unica pentru fiecare piesa de imbracaminte, oferindu-le o expresie artistica unica.
Vom continua munca acestor tineri designeri si pasiunea lor pentru mixul de culori si motive printr-o colectie inspirata din traditia si istoria costumului romanesc, unde ia, vestele si braul, vor juca rol de muza in dezvoltarea procesului nostru de creatie.